Όλα τα χρόνια που δουλεύω, παρατηρώ ότι ο τύπος προσωπικότητας της μαμάς μπορεί να επηρεάσει ανάλογα την προσωπικότητα της κόρης. Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένα χαρακτηριστικό σε μια προσωπικότητα, ωστόσο, την περιγράφω σύμφωνα με αυτό που είναι εντονότερο στα μάτια του παιδιού. Τα πιο συχνά προβληματικά μητρικά χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω:
Μελαγχολική μαμά
Μελαγχολική περιγράφω τη μαμά εκείνη που είτε βίωσε απώλεια, είτε στιγματίστηκε από κάποιο τραυματικό γεγονός και περνά περιόδους μελαγχολία ή κατάθλιψης. Η μελαγχολική-καταθλιπτική μαμά γελάει δύσκολα και τα βλέπει όλα μαύρα και απαισιόδοξα. Υπάρχουν περίοδοι που δεν θέλει να σηκωθεί από το κρεβάτι. Δεν την ικανοποιεί πραγματικά τίποτα.
Το παιδί νιώθει βάρος και προσπαθεί να μην επιφορτίζει παραπάνω τη μαμά αυτή. Προσπαθεί να καλύψει τα κενά της και να την κάνει να γελάσει. Έτσι, αν είχες μια τέτοια μαμά, λόγω του ότι δεν ήσουν ποτέ αυθόρμητη, ζεις την παιδικότητά σου αναδρομικά. Έμαθες να σκέφτεσαι πρώτα τους άλλους. Έτσι, ο εαυτός σου, πολλές φορές, μένει πίσω στις προτεραιότητές σου, κάτι που συχνά προκαλεί και σε εσένα μελαγχολία και άγχος ανά περιόδους. Το παιδί που «δεν επιτρέπεται» να ζητήσει από τους γονείς του, συχνά ζητάει μέσω της ασθένειας. Έτσι, πολλοί ενήλικες παρουσιάζουν αγχώδεις διαταραχές, όπως κρίσεις πανικού. Παράλληλα, το παιδί που βλέπει τη μαμά δυστυχή, τείνει να ενοχοποιεί τον εαυτό του. Έτσι, κουβαλά μια απροσδιόριστη αίσθηση ανεπάρκειας. Δεν αποκλείεται να παρουσιάσει κατάθλιψη (ακόμη κι αν έξω φαίνεται πολύ εξωστρεφές και με χιούμορ) καθώς είναι ένας τρόπος να αυτοτιμωρηθεί αφού δεν κατάφερε να βγάλει τη μαμά από τη μιζέρια της.
Τελειομανής μαμά
Τελειομανή περιγραφώ την μαμά που είναι ιδιαίτερα απαιτητική από τον εαυτό της και από τους άλλους. Έχει μανία με τον έλεγχο που συχνά εκφράζεται μέσω της μανίας της με την καθαριότητα και την οργάνωση. Η μαμά αυτή δεν συγχωρεί λάθη, ιδιαίτερα στον εαυτό της . Ακόμη κι αν κάνει μια αθώα ζημιά κατά λάθος, θα θυμώσει και θα καταριέται. Δεν θέλει να την βγάζεις εκτός προγράμματος και δεν της αρέσουν οι εκπλήξεις.
Το παιδί νιώθει πιεσμένο αλλά μπορεί να αντιδρά μέσω της επίδειξης μια αντίθετης συμπεριφοράς. Αν δηλαδή είχες μια τέτοια μαμά, μπορεί να παρατηρείς τον εαυτό σου να αντιδρά μέσω μιας ακραίας χαλαρότητας σε σημείο ανευθυνότητας. Το άλλο ενδεχόμενο, είναι να κάνεις υπερπροσπάθεια να πάρεις την επιβράβευσή της και καθώς αυτό είναι δύσκολο (καθώς για τη μαμά σου ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο), να έχεις και εσύ αναπτύξει πολύ υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό σου και τους άλλους. Έτσι, ίσως είσαι πολύ εύθικτη και δύσκολη στην επικοινωνία σου καθώς όλα μπορεί να τα παίρνεις προσωπικά.
Κυκλοθυμική μαμά
Κυκλοθυμική περιγράφω τη μαμά εκείνη που η διάθεσή της αλλάζει χωρίς προφανή λόγο. Ακόμη πιο ακραίες είναι οι εναλλαγές όταν η μαμά πάσχει από μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας. Από ιδιαίτερα ενθουσιώδης, ενεργητική και φαινομενικά χαρούμενη μετατρέπεται απότομα σε καταθλιπτική.
Το παιδί νιώθει πως δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτή τη μαμά. Είναι σε μόνιμη ανασφάλεια και επιφυλακή για το τι θα ακολουθήσει. Ωριμάζει πριν την ηλικία του και γίνεται αυτόνομο. Όμως το συνοδεύει η ανασφάλεια για τον έξω κόσμο και η έλλειψη αυτοεκτίμησης. Αν είχες μια κυκλοθυμική μαμά, νιώθεις μια μοναξιά, αλλά είσαι ώριμη, προσεκτική, επιφυλακτική με τους ανθρώπους και υπεύθυνη.
Ανασφαλής μαμά
Ανασφαλή συναισθηματικά, περιγράφω τη μαμά που χρειάζεται το παιδί για να καλύπτει τα συναισθηματικά κενά της. ίσως γιατί ο σύντροφός της αποτυγχάνει ή γιατί εκείνη αδυνατεί να σχετιστεί λόγω δικών της τραυματικών εμπειριών. Επίσης, είναι πιθανό, η μαμά αυτή να είχε έναν μπαμπά που είναι μυθοποιημένο («κανείς δεν είναι σαν τον μπαμπά μου») και έτσι όλοι οι άντρες είναι λίγοι και την απογοητεύουν. Έτσι, το ρόλο του συντρόφου τον παίζει για εκείνη το παιδί.
Το παιδί είναι συναισθηματικά κακοποιημένο, καθώς τα παιδιά πρέπει να ζητούν και να παίρνουν από τους γονείς, και όχι να είναι εκείνα που τους δίνουν. Αν είχες μια τέτοια μαμά, ίσως δυσκολεύεσαι να δεσμευτείς και να εμπιστευτείς. Επειδή ήσουν ένα γονεικό παιδί, ζεις και εσύ την παιδικότητα σου αναδρομικά. Ωστόσο, μια ενοχή σε συνοδεύει, καθώς δεν μπόρεσες να καλύψεις ποτέ τη μαμά και αυτό μπορεί να σε οδηγεί σε περιόδους κατάθλιψης.
Υπερπροστατευτική μαμά
Υπερπροστατευτική περιγράφω τη μαμά εκείνη που συνεχώς φοβάται και ανησυχεί για το παιδί της.
Το παιδί, αυτή την ανησυχία την μεταφράζει ως έλλειψη εμπιστοσύνης προς το ίδιο. Έτσι, μειώνεται η αυτοεκτίμησή του και υιοθετεί την απαισιοδοξία της. Έτσι, αν είχες μια υπερπροστατευτική μαμά, θα πιάνεις τον εαυτό να νιώθει είτε ατρόμητος είτε πολύ αδύναμος. Ατρόμητη, γιατί αντιδράς στους φόβους της, αλλά κατά βάθος, σου τους έχει μεταφέρει.
Ανταγωνιστική μαμά
Ανταγωνιστική περιγράφω τη μαμά εκείνη που λόγω δικών της ανασφαλειών ζητά την επιβράβευση και αναγνώριση των παιδιών της. Έτσι, ασυνείδητα τα ανταγωνίζεται.
Το παιδί νιώθει ότι δεν είναι αρκετά καλό. Αν είχες μια ανταγωνιστική μαμά, ίσως παρατηρείς πως έχεις πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και αρνητική αυτοεικόνα. Είσαι εσωστρεφής και αντιδραστική στη μαμά. Είτε προσπαθείς να την ανταγωνιστείς κι εσύ, είτε υιοθετείς μια εντελώς διαφορετική προσωπικότητα.
Να είσαι καλά!
Σ.
Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati
Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr