Τα συναισθήματα είναι η ενέργεια που μας κινεί. Το κάθε συναίσθημα που έχουμε, προκαλεί οργανικές αντιδράσεις. Ο φόβος μας κινητοποιεί να προστατευτούμε, η θλίψη «αποθηκεύει» την ενέργειά μας, η χαρά μας κάνει κοινωνικούς. Από όλα αυτά τα συναισθήματα, ο θυμός είναι το πιο δυνατό συναίσθημα, καθώς μας δίνει την περισσότερη ενέργεια.
Μέσω του θυμού, προστατεύουμε και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και αντικείμενα. Ταυτόχρονα όμως με τα θετικά, ο θυμός μπορεί να προκαλέσει τις μεγαλύτερες ρήξεις στις σχέσεις αλλά και να μας περιθωριοποιήσει. Πόσοι φίλοι έχουν να μιλήσουν για χρόνια… Πόσα ζευγάρια φτάνουν στο σημείο να χωρίσουν και μετά από καιρό είναι ξανά μαζί, επειδή ξεθύμανε ο θυμός τους…
Δυστυχώς, συμβαίνει πολύ συχνά να αντλούμε ενέργεια από θυμό που εκφράζεται σε πρόσωπα, τα οποία έχουμε την αίσθηση ότι δε θα μας αφήσουν, όπως ο σύντροφος ή τα παιδιά μας. Έχετε παρατηρήσει ότι στα πιο κοντινά μας πρόσωπα, μπορεί να φτάσουμε σε σημείο να μιλήσουμε όπως δε θα μιλούσαμε σε άλλους; «Δε σε αντέχω άλλο, είσαι εντελώς άχρηστος!» ή να εξαπολύουμε απειλές «Αν δεν αλλάξεις, δεν θα με ξαναδείς μπροστά σου».
Μπορούμε άραγε να χρησιμοποιούμε το θυμό μας, χωρίς να καταστρέφουμε αντικείμενα ή χωρίς να νιώθουμε απαίσια για τον τρόπο που ξεσπάσαμε απέναντι σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο;
Αν νομίζεις ότι θέλεις να πάρεις την θαρραλέα απόφαση να διαχειρίζεσαι τον θυμό σου, τα παρακάτω tips σε ενδιαφέρουν…
Πάρε την ευθύνη και την απόφαση
Δώσε την υπόσχεση στον εαυτό σου ότι θα κάνεις οτιδήποτε περνάει από το χέρι σου για να μην χάνεις την ψυχραιμία σου. Αν δεσμευτείς στους άλλους, έχεις κάνει το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα. Αν και ο σύντροφός σου δυσκολεύεται να ελέγξει το θυμό του, πρότεινέ του να σκεφτείτε μαζί τρόπους ώστε να μην αφήσετε τόση ένταση να μπαίνει ανάμεσά σας.
Μην μεγαλοποιείς τις καταστάσεις
Οι περισσότερες απογοητεύσεις είναι απολύτως ανεκτές… Δεν έγινε αυτό που περίμενες; Είναι αυτό τόσο τραγικό στην πραγματικότητα ώστε να αξίζει να χαλάσεις τη μέρα σου και τη διάθεσή σου; «Τι καλά ο κόσμος να ήταν πλασμένος όπως θα ήθελα…». Συνειδητοποίησε ότι δε γίνεται όλοι να συμφωνούν μαζί σου και να σκέφτονται όπως εσύ.
Άρχισε να ζητάς και όχι να απαιτείς
Αυτό θα σε βοηθήσει να μην απογοητεύεσαι με το παραμικρό, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι μπορεί να μην γίνει αυτό που θέλεις.
Μην πιέζεις τους γύρω σου
Οι άλλοι ακούν καλύτερα αυτό που τους λέμε μια φορά, με ξεκάθαρο τρόπο. Το να πιέζουμε τους άλλους μας δημιουργεί άγχος και αγωνία. Ο άλλος θα κάνει αυτό που είναι να κάνει και εμείς χρειάζεται να δεχτούμε αυτή την πραγματικότητα.
Παρατήρησε το σώμα σου και το πρόσωπό σου. Μήπως εκπέμπεις θυμό χωρίς να το καταλαβαίνεις; Αν παρατηρήσεις το σώμα σου και τις εκφράσεις που παίρνει το πρόσωπό σου, μπορείς να προλάβεις την έξαρση του θυμού.
Είσαι στ’ αλήθεια ο δυνατός;
Όταν θυμώνεις, ο άλλος σε εξουσιάζει. Είσαι κάποιος που ανά πάσα στιγμή ο άλλος μπορεί να σε βγάλει εκτός εαυτού και άρα του δίνεις την εξουσία να ελέγχει τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά σου. Έτσι, όσο δυνατός κι αν νιώθεις, στην πραγματικότητα φαίνεσαι αδύναμος.
Το σωτήριο διάλλειμα...
Παρατήρησε τον εαυτό σου τις φορές που θυμώνεις. Τι σε θυμώνει συνήθως; Πώς αντιδρά το σώμα σου; Τι σκέψεις κάνεις; Όταν βλέπεις ότι ξεκινά η διαδικασία, τότε κάνε ένα διάλειμμα. Πάρε βαθιές ανάσες, θυμήσου τη δέσμευσή σου και τον στόχο που έχεις βάλει. Ο θυμός μπορεί να είναι εκτονωτικός, απελευθερωτικός αλλά και επικίνδυνος. Οφείλουμε να κάνουμε μια προσπάθεια να τον κοντρολάρουμε.
Καλή επιτυχία!
Σ.
Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr