Follow us

Ανάλυσέ το: Όταν το ένα αδερφάκι ζηλεύει το άλλο

H Σάντυ Κουτσοσταμάτη δίνει συμβουλές για να λήξεις τη ζήλεια μεταξύ αδερφών 

Ανάλυσέ το: Όταν το ένα αδερφάκι ζηλεύει το άλλο
Τώρα που γέννησα τη δεύτερη κόρη μου και η Ιωαννίτα απέκτησε μικρή αδερφούλα, πολλοί με ρωτάτε «Πώς το πήρε;» «Ζηλεύει καθόλου; Εμείς έχουμε πρόβλημα στο σπίτι…» Μάθε λοιπόν τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις.

«Μαμά πότε θα δώσουμε πίσω τον αδερφούλη μου;», είναι μια κλασική ερώτηση του μεγαλύτερου παιδιού, που μέσα του υποφέρει από ζήλια. Εκτός από τέτοιου είδους δηλώσεις, το παιδί που ζηλεύει εκφράζεται και συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο.

Σημάδια ότι το παιδί σου υποφέρει από ζήλια


  • Χτυπάει κρυφά ή φανερά το αδερφάκι του
  • Προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σου αρνητικά. Δηλαδή, γκρινιάζει, φωνάζει, κάνει επίτηδες ζημιές, δεν τρώει, αρνείται να τηρήσει το πρόγραμμά του (όπως τα ωράρια ύπνου για παράδειγμα)
  • Άρχισε πάλι να θέλει την πιπίλα του ή να βάζει το δάχτυλο στο στόμα
  • Βρέχει το κρεβάτι του
  • Δεν θέλει να πάει στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό
  • Κάθεται μόνο και μελαγχολικό
  • Κλαίει συνέχεια ή περισσότερο από όσο συνήθιζε
  • Είναι νευρικό και βίαιο προς όλους
  • Παλιμπαιδίζει σε σημείο τέτοιο που σε ανησυχεί

Όλα τα παραπάνω είναι λίγο πολύ φυσιολογικά τον πρώτο καιρό. Δηλαδή τους πρώτους 2 με 3 μήνες. Ωστόσο, από εμάς τους γονείς εξαρτάται το πόσο θα διατηρηθεί αυτό το συναίσθημα, πόσο θα ενισχυθεί ή αντίθετα πόσο θα αποθαρρυνθεί σε σημείο που τελικά το μεγάλο αδερφάκι θα αποδεχτεί και θα αγαπήσει το μικρό.

Πώς αισθάνεται το μεγάλο αδερφάκι

Πολύ απλά σκέψου πώς θα ένιωθες εσύ αν ο άντρας σου έφερνε μια μέρα μια άλλη πανέμορφη γυναίκα και σου έλεγε ότι στο εξής θα ζει μαζί σας.
-Θα ένιωθες ότι απειλείσαι;
-Θα ένιωθες ότι δεν είσαι αρκετά καλή για εκείνον;
-Θα ένιωθες εκνευρισμό που κανείς δεν σε ρώτησε;
-Θα ένιωθες ζήλια;
-Θα ένιωθες ότι χάνεις τον άντρα σου;
-Θα ένιωθες ότι χάνεις τον ρόλο σου και την αποκλειστικότητά σου;

Όλα αυτά νιώθει και το παιδί, μόνο που δεν ξέρει πώς να τα διαχειριστεί.
Έτσι, εμείς οι γονείς καλούμαστε να το βοηθήσουμε.

Καταρχήν ξεκινάμε από την περίοδο της εγκυμοσύνης όπου πρέπει να προετοιμάσουμε το παιδί για τον ερχομό του νέου μέλους. (εδώ μπορείς να επισκεφθείς αντίστοιχα άρθρα μου)


Συνέχεια στη σελίδα 2

Τι να κάνεις αν το παιδί σου υποφέρει από ζήλεια


Μάθε του να εκφράζει τι νιώθει

Είναι πολύ βασικό να ενθαρρύνουμε το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του. Έτσι, θα σου λέει με λόγια τι χρειάζεται και δεν θα έρχεσαι συνεχώς αντιμέτωπη με μη επιθυμητές και ακραίες συμπεριφορές. Τα παιδιά σ’ αυτό χρειάζονται τη βοήθειά μας. Όταν για παράδειγμα τσιρίζει και φωνάζει γιατί δεν θέλει να πάει στο κρεβάτι αλλά να έρθει μαζί σου που προσπαθείς να κοιμήσεις το νέο μωράκι, κατέβα στο ύψος του και με ήρεμο τόνο ρώτησέ το τι αισθάνεται.

«Μήπως σε στεναχωρεί που η μαμά θα περάσει χρόνο με το αδερφάκι αντί για εσένα;» Μόλις το παραδεχτεί κάνε του μια μεγάλη αγκαλιά και πες του ότι έχει δίκιο να νιώθει έτσι. Πες του ότι το καταλαβαίνεις απόλυτα. Στη συνέχεια, ήρεμα εξήγησέ του ότι αυτό θα γίνεται για λίγο καιρό μέχρι να μεγαλώσει το αδερφάκι του και να γίνει σαν και εκείνον. «Μόνο αν μεγαλώσει θα μπορείτε να παίζετε μαζί και να περνάτε φανταστικά!»


Φρόντισε να περνάς αποκλειστικό χρόνο μαζί του

Επειδή αυτό που νιώθει το μεγάλο αδερφάκι είναι πως έχασε την αποκλειστικότητα, χρειάζεται να προσπαθήσεις να βρεις μια δραστηριότητα την οποία θα κάνετε οι δυο σας σταθερά κάθε εβδομάδα και θα δίνει και σε σένα ικανοποίηση και σε εκείνο. Μπορεί να είναι να κάνετε μια βόλτα με τα ποδήλατα, μπορεί να είναι να πάτε για ψώνια, να το γράψεις κολυμβητήριο και να μπαίνετε μαζί κλπ. Κάτι που θα είστε οι δυο σας και η προσοχή σου θα είναι όλη στραμμένη επάνω του.


Involvement technique. H τεχνική της εμπλοκής

Είναι απλό και πολύ μα πολύ αποτελεσματικό. Κάνε το μεγάλο αδερφάκι σύμμαχό σου και βοηθό σου. Δώσε του ευθύνες όσον αφορά στην φροντίδα του μικρού και επιβράβευσέ τον! Κάνε το να νιώσει ξεχωριστό, μεγάλο και ικανό.


Κάνε το μεγάλο αδερφάκι να νιώσει σημαντικό για το μικρό

Πολλές φορές λέω στην Ιωαννίτα ότι η αδερφούλα της κλαίει γιατί θέλει ένα φιλάκι από εκείνη ή γιατί την θέλει δίπλα της. Της λέω ότι καταλαβαίνω πόσο την αγαπάει αλλά δεν μπορεί ακόμη να το πει με λόγια. Μόλις το ακούει, κορδώνεται και την φιλάει.


Πρόσεχε τα πράγματά του

Μην κάνεις το λάθος να πάρεις οτιδήποτε ανήκει στο μεγάλο αδερφάκι και να το δώσεις στο μικρό, παρά μόνο αν το ίδιο θα ήθελε να το δωρίσει. Αν όχι, άφησέ το. Αν θελήσει κάτι να δώσει, επιβράβευσέ το και βεβαιώσου ότι το μικρό αδερφάκι θα ανταποδώσει το δώρο.

Πρόσεξε τις αρνητικές συνδέσεις

Εάν κάνετε κάποια αλλαγή στο σπίτι ής το δωμάτιο του μεγάλου παιδιού μην το συνδέσετε με το μικρό αδερφάκι. Κάντε το να φανεί σαν κάτι καινούριο που θα γίνει και θα είναι «δώρο» για το μεγάλο. Για παράδειγμα, εμείς κλείσαμε την πόρτα που υπήρχε στον τοίχο που ένωνε το δωμάτιο της Ιωαννίτας με την κρεβατοκάμαρά μας. Δεν το συνδέσαμε με την αδερφούλα της, της είπαμε όμως με ενθουσιασμό ότι θα ήταν ωραία ιδέα να βάζαμε σε όλο τον τοίχο αυτοκόλλητα και να τον βάφαμε ροζ. Φυσικά ενθουσιάστηκε με την ιδέα και έτσι η πόρτα έκλεισε ανώδυνα.

Πρόσεξε γενικά, αυτά που λες στο παιδί να τα τηρείς, ώστε να σε ακούει και να σε εμπιστεύεται. Επίσης, μην ξεχνάς ότι το παιδί σου είναι πανέξυπνο και αντιλαμβάνεται τα πάντα. Έτσι, μην προσποιείσαι τη χαρά ή τον ενθουσιασμό. Προσπάθησε να το καταλάβεις και να μπεις στη θέση του.

Καλή επιτυχία!
Να είσαι καλά!
Σ.

Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati

Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr