Follow us

Ανάλυσέ το: Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει «Το Σύνδρομο της Άσπρης Μπλούζας»

Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς θα βοηθήσεις το παιδί σου να το ξεπεράσει

LAMBIE, DOC MCSTUFFINS, BOPPY, HALLIE

Ένα σύνηθες αλλά σχετικά άγνωστο σύνδρομο είναι αυτό της Άσπρης Μπλούζας. Η διεθνής ονομασία του είναι “The white coat Hypertension” ή “The white coat Syndrome” και περιγράφει τη φοβία που νιώθει κάποιος απέναντι στους γιατρούς και συνήθως στους οδοντιάτρους, στο αίμα, στις εξετάσεις, στις χειρουργικές επεμβάσεις και στα νοσοκομεία. Εμφανίζεται στο 10% του πληθυσμού και ταλαιπωρεί και πολλά παιδιά που βιώνουν μεγάλο άγχος όταν πρέπει να επισκεφτούν έναν γιατρό. Το σύνδρομο θεωρείται πολύ σοβαρό, αν σκεφτεί κάποιος ότι τα άτομα που πάσχουν αποφεύγουν τους γιατρούς και τις ιατρικές εξετάσεις εξαιτίας του φόβου τους, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία τους.

Πολλές μητέρες, εκφράζουν έντονη αγωνία κάθε φορά που πρόκειται να επισκεφτούν τον παιδίατρο ή να κάνουν εξετάσεις στο παιδί τους, όταν εκείνο εκδηλώνει έντονα συμπτώματα φόβου και αντιδρά αρνητικά, καθώς βιώνει πολύ έντονο άγχος. Έτσι, μπορεί να αποφεύγει την επίσκεψη στον γιατρό ή τις εξετάσεις, και να τα αναβάλλει. Τα σωματικά συμπτώματα που βιώνουν μικροί και μεγάλοι με το Σύνδρομο, είναι η ταχυκαρδία,το τρέμουλο, η εφίδρωση, η τάση λιποθυμίας, η ζαλάδα, ο πόνος στο στομάχι και στην κοιλιά, οι γαστρεντερικές διαταραχές και οι κρίσεις πανικού (σε κάποιες περιπτώσεις).

Αίτια και Αντιμετώπιση Συνδρόμου Άσπρης Μπλούζας

Κάποια από τα αίτια του συνδρόμου, μπορεί να είναι μια τραυματική παρελθοντική εμπειρία, ο φόβος της αρνητικής έκβασης εξετάσεων και η αγχώδης προσωπικότητα του ατόμου. Τα παιδιά έχουν τον φόβο απώλειας ελέγχου και τον φόβο αδυναμίας διαχείρισης πόνου. Φοβούνται δηλαδή ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση και να αντιμετωπίσουν τον πόνο. Τα συμπτώματα ισχυροποιούνται εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Αν δηλαδή, οι γονείς του παιδιού ή κάποιο κοντινό άτομο εμφανίζει αντίστοιχες φοβίες. Έτσι, το παιδί βιώνει αρνητικά την εμπειρία μέσα από την παρατήρηση.

Ανάλυσέ το: Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει «Το Σύνδρομο της Άσπρης Μπλούζας»

Αντιμετώπιση Συνδρόμου άσπρης Μπλούζας

• Σταμάτησε τις αποφυγές. Όσο πιο πολύ αποφεύγουμε κάτι, τόσο πιο πολύ ισχυροποιούμε τη φοβίας μας.

• Μάθε και εφάρμοσε την κοιλιακή αναπνοή, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους

• Εκλογίκευσε τις σκέψεις σου και βρες τα θετικά της διαδικασίας

• Επισκέψου κάποιον ειδικό, εάν παρατηρείς ότι τα συμπτώματα επιμένουν και δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις μόνη σου

Πώς να βοηθήσεις το παιδί που φοβάται τους γιατρούς

Αν είσαι μαμά και παρατηρείς το σύνδρομο στο παιδί σου μπορείς να το βοηθήσεις με τους παρακάτω τρόπους:

Δώσε το παράδειγμα. Πάρτε το μαζί σας όταν θα έχεις εσύ να κάνεις κάποιες εξετάσεις ή αιμοληψία. Δείξε ότι το διασκεδάζεις και ότι η εμπειρία είναι ευχάριστη.

Συζητήστε το. Εξήγησέ του ότι οι εξετάσεις και η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητα επειδή θα ανακαλύψουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται το σώμα μας, εάν λειτουργούν όλα σωστά και εάν κάτι χρειάζεται να αλλάξουμε στον τρόπο διατροφής μας.

Δείτε μαζί τη Μικρή Γιατρό* στο Disney Junior. Η Ιωαννίτα φοβόταν πολύ τους γιατρούς, σε σημείο να σκέφτομαι κι εγώ μήπως πάσχει από το σύνδρομο. Ωστόσο, είδα τεράστια αλλαγή από τη στιγμή που είδε ένα επεισόδιο της Μικρής Γιατρού (η σειρά προβάλλεται καθημερινά μέσω των OTE TV, Vodafone TV και Cyta TV στις 14:45). Πρόκειται για ένα μικρό κορίτσι που γιατρεύει όλα τα παιχνίδια του από διάφορες «ασθένειες», τα οποία ζωντανεύουν κάθε φορά που η μικρή είναι μόνη της. Ένα επεισόδιο που παρακολούθησα κι εγώ έδειχνε πώς ένα από τα παιχνίδια απέφευγε τη γιατρό, μέχρι που χάλασε εντελώς. Όταν τελικά επισκέφτηκε τη Μικρή Γιατρό, είδε ότι δεν είχε κανένα λόγο να φοβάται. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και η σειρά το περνάει στο παιδί με ευχάριστο τρόπο. Από τότε και μετά μπορώ να πω ότι ανυπομονούσε να πάμε στη γιατρό. Φυσικά έπαιρνε κι εκείνη μαζί το βαλιτσάκι της και εξέταζε τη μικρή της αδερφούλα.

Αγόρασέ του παιδικά τσιρότα. Τα παιδιά ενθουσιάζονται πολύ με τα σχέδια στα παιδικά τσιρότα. Εγώ, μετά την αιμοληψία και τα τσιρότα, είχα πάντα δυο-τρία τσιρότα έκπληξη με σχέδια και μπορούσε να διαλέξει ποιο θέλει και να το κολλήσει μόνη της. Αυτό έκανε την όλη διαδικασία ευκολότερη.

Φτιάξε την ατμόσφαιρα. Όταν έχετε να πάτε στον γιατρό, χρειάζεται το ύφος και η στάση σου να είναι θετικά και ήρεμα. Προσπάθησε, να μη σου μεταφέρουν τα παιδιά την ένταση που νιώθουν. Κράτησε την ψυχραιμία σου και το χαμόγελό σου.

Γνώρισέ τους την διαδικασία από τα παραμύθια. Διάβασε παραμύθια με ευχάριστες ιστορίες από παιδάκια που επισκέπτονται τον γιατρό ή φτιάξε ιστορίες από το μυαλό σου, που φυσικά έχουν καλό τέλος.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Σ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr